Rodzaje sushi

Nigiri z łososiem

Nigiri

Nigiri-zushi to formowane w dłoni podłużne porcje ryżu, na które kładzie się kawałek ryby, krewetki, omlet japoński lub inne dodatki. Nigiri można jeść palcami lub pałeczkami. W sosie sojowym maczaj je od strony ryby, a nie ryżu. Nigiru po japońsku znaczy ściskać. 

Oshinko

Hosomaki

Hosomaki to rodzaj maki-zushi, czyli zwijane, cienkie rolki z niewielką ilością ryżu i jednym dodatkiem, np. rybą lub warzywami. Owinięte są w prasowane algi morskie (nori). Hosomaki można jeść palcami lub pałeczkami. Hosoi po japońsku znaczy cienki.

Sake teryiaki

Futomaki

Futomaki to rodzaj maki-zushi, czyli zwijane, grube rolki z minimum czterema składnikami – najczęściej są to ryby, owoce morza, świeże warzywa. Owinięte są w prasowane algi morskie (nori). Futomaki można jeść palcami lub pałeczkami. Futoi po japońsku znaczy gruby.

Ibodai teryiaki roll

Uramaki

Uramaki to rodzaj maki-zushi, w których rolki są zwijane odwrotnie. Ryż stanowi tu warstwę zewnętrzną. Ich nazwa potoczna to California maki. Ura znaczy po japoński odwrotnie.

Sashimi

Sashimi

Sashimi to rodzaj sushi bez ryżu. Są to kawałki ryby, owoców morza ułożone na talerzu z przyprawami. Podaje się je z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym. Sashimi jemy pałeczkami. 

EnglishPolishUkrainian